OLE BULL OG MUSIKKENS VERDEN
21. november 07

Professor Harald Herresthal, som nylig deltok under vårt Grieg/Dreyfus-seminar i Paris er aktuell med utgivelsen av to nye bøker.
  
Den første av bøkene - er det andre bindet i Herresthals Ole Bull-biografi, ”Ole Bull II: Republikaner blant konger og keisere” (Unipub). Boken tar for seg Ole Bulls eventyrlige og dramatiske konsertreiser gjennom Europa og Amerika. Her møter han en rekke fremtredende kulturpersonligheter. Han spiller med Franz Liszt og Felix Mendelssohn-Bartholdy og er omgangsvenn med Clara og Robert Schumann. I Paris møter han Paganini og forespeiles en stor fremtid av Hector Berlioz.

Bull reiser dessuten på kryss og tvers over store deler av Amerika, fra Canada i nord til Cuba i sør. Han spiller i Algerie og legger både Spania og Portugal for sine føtter. Ved revolusjonens utbrudd i 1848 reiser han inn til Paris for å være der hvor kampen for folkefrihet har sitt arnested.

Første bind, ”Ole Bull I: Vidunderbarnet erobrer verden 1810 -1837”, kom i fjor.

Musikkens verden

”Musikkens verden - Den klassiske musikkens historie” (Aschehoug) er skrevet for et bredt publikum, som ønsker å få en større opplevelse av den musikken det lytter til på fjernsyn, i radio, på CD og i konsertsalen, og vil lære mer om det de hører.

Boken følger historien helt fra de første kilder i Orienten før vår tidsregnings begynnelse og frem til de siste tiårs utvikling i Vestens musikkultur. Den handler om den klassiske musikken i Europa, men 1800- og 1900-tallets populærmusikk omtales også, når den påvirker kunstmusikken. Likeledes er jazz, elektronisk musikk og andre nye musikalske uttrykksformer plassert inn i Vestens store musikkhistoriske kontekst. Verkene som omtales settes inn i en helhetlig historisk.

Harald Herresthal (1944) er professor ved Norges musikkhøgskole, og har siden han i 1965 etterfulgte Jon Medbøe som lærer i musikkhistorie ved Musikkonservatoriet, formidlet musikkunnskap på alle nivåer som utøver, forfatter og pedagog. Herresthal har utgitt artikler og bøker på norske, tyske og franske forlag om forskjellige emner innen norsk musikkhistorie. Han holder regelmessig forelesninger på europeiske universiteter og høyskoler, men er også en ettertraktet kåsør i andre fora.


 

 
 

 
 

 

ARKIV:
19.12.07 På nyttårsaften kunne man høre det siste programmet i UNG Grieg. Vi takker NRK for godt samarbeid i Grieg-året!
LES MER

28.11.07 Søndag 2. desemberkl. 15.30, vil Generasjonskoret/Buolvvat hylle Edvard Grieg og hans musikk på en matiné i Sparebank 1 sin festsal i Tromsø.
LES MER

21.11.07 Professor Harald Herresthal, som nylig deltok under vårt Grieg/Dreyfus-seminar i Paris er aktuell med utgivelsen av to nye bøker. Les mer her.
LES MER

20.11.07 G-kraft er i gang, og Erik Bjørnskau i Aftenposten gjorde mandag et intervju med bidragsyterne den første kvelden. Vi har lenket opp til artikkelen.
LES MER

12.11.07 Japan er det eneste landet utenfor Norge med en egen, nasjonal Griegkomité. I september og oktober gikk flere store Grieg-arrangementer av stabelen. Aftenposten var til stede, les deres rapport her.
LES MER

Gå til arkiv

Tilbake til Arkivet